Contextprogramma

 

De diepte in, een extra laag langs de lagen van kunst. De vertelling van verhalen, performances en live sets: Het Contextprogramma van Schemerlicht Festival 2022.

Het Contextprogramma is een randprogrammering dat plaatsvindt op de meeste dagen van Schemerlicht Festival en is bij te wonen voor alle bezoekers met een ticket voor die dag. Voor deze performances hoeven geen aparte tickets aangeschaft te worden. Lees hieronder meer over het Contextprogramma en wat er welke dagen te beleven is.

Jan de Laat – Lezing
Vrijdag 21 oktober 19.40 uur
Een van de zintuigen die de mens al eeuwenlang in leven houdt is ons gehoor. We horen geluiden vanaf 20 Hz tot 20.000 Hz, en alles daaronder horen we niet, maar voelen we wel. Jan de Laat vertelt en demonstreert in deze lezing over ons gehoor, van baby af aan, tot het verslechteren van ons gehoor naarmate we ouder worden. Allerlei aspecten van een van onze meest verfijnde zintuigen komen aan bod, een zintuig dat je zeker van pas komt tijdens de immersieve wandelervaring van Schemerlicht Festival.

 

Jorg Rijkschroeff (Sit&Heat) – Lezing
Zaterdag 22 oktober 20.00 uur
Jorg Rijkschroeff is Nijmegenaar en tevens eigenaar en founder van Sit&Heat. Aan de hand van een persoonlijk verhaal vertelt hij meer over het ontstaan van Sit&Heat en welke impact ze maken met het product.

 

Maotik – Live performance
Zaterdag 22 oktober 20.30 uur
Met AERYON vraagt media artiest Maotik zich af wat de impact is van de toegenomen hoeveelheid vliegende objecten in onze lucht. Deze objecten worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Soms voor artistieke doeleinden, soms voor surveillance en soms voor militaire doeleinden. Wat betekent deze nieuwe bezetting van onze lucht? In deze performance stelt Maotik ons voor aan de lucht als bezet landschap, en vraagt hij zich af of we op deze manier niet sommige delen van de lucht permanent bezetten.

 

Sebastiaan Smink – DJ Set
Zondag 23 oktober 20.00 uur
Sebastiaan Smink heeft als media-artiest en componist allerlei disciplines aangedaan. Tijdens zijn werk heeft hij een muzikale afspeellijst samengesteld onder de naam ‘Cinematic Soundscapes’, gebruikt als inspiratiebron voor menig werk van hemzelf. Speciaal voor Schemerlicht Festival besloot hij deze schatkist voor het eerst open te stellen aan de buitenwereld. Verwacht een reis langs cinematic ambient, experimental electronica en alles daar tussenin.

 

Arne Hendriks (Bibliotheek Gelderland-Zuid) – Lezing The Incredible Shrinking Man
Maandag 24 oktober 20.00 uur
The Incredible Shrinking Man is een artistiek en prijswinnend onderzoek van ontwerper/kunstenaar Arne Hendriks naar de mogelijkheden om een mens te creëren van vijftig centimeter, een mens die beter op aarde past. Onze toenemende lichaamslengte leidt tot forse extra druk op onder meer huisvesting, voedselvoorziening en transport, met een evenzo grote toename van grondstofgebruik als gevolg. Gelukkig heeft het kleiner worden van de mens omgekeerd net zulke grote consequenties.

 

Mary Lake – DJ Set & talk met Boris Acket
Donderdag 27 oktober 20.00 uur
Mary Lake is een producer en DJ die normaal in de club te vinden is en is een onderdeel van de samenwerking van Schemerlicht met het Rotterdamse label Nous’Klaer. Voor Schemerlicht maakte ze het werk INNESTEOUSIE. Op deze avond gaat Mary in gesprek met onze artistiek leider Boris Acket over het hoe en waarom van het werk, en laat ze ook korte fragmenten horen. Na het korte gesprek speelt Mary Lake een mooie luisterset om je helemaal in de sfeer te brengen voor de wandeling.

 

Pelle Schilling – Live performance
Donderdag 27 oktober 21.00 uur & zaterdag 29 oktober 21.00 uur
Pelle Schilling beschouwt zijn installaties als instrumenten. ‘De Zwiepers’ is het werk dat hij bouwde voor Schemerlicht Festival 2022, en op donderdag- en zaterdagavond zal hij zijn installatie samen met collega-kunstenaar Maarten Keus live gaan bespelen. Hierbij gaan zij op zoek naar actieve interactie met het publiek en het moment.

 

Bram Maasakkers (SRON) – Lezing
Vrijdag 28 oktober 20.00 uur
Bram Maasakkers was recentelijk in het nieuws met de vondst van enorm methaan-uitstotende vuilnisbelten in ArgentiniëIndia en Pakistan. Een enkele vuilnisbelt stootte evenveel uit als 1,5 miljoen auto’s per jaar. Deze vondst werd gedaan met behulp van satellietdata. Hoe doe je dat onderzoek vanuit de ruimte? En wat betekent dat voor de wereld? Dat hoor je in de lezing van Bram Maasakkers. Verschillende werken op Schemerlicht Festival werden geïnspireerd op de expertise en onderzoeken van hem.

 

Abhirami Suja Aji & Linda Carton (Radboud Universiteit Nijmegen) – Lezing
Zaterdag 29 oktober 20.00 uur
Abhirami Suja Aji uit India, een gast-onderzoeker van de Radboud Universiteit Nijmegen zal een lezing geven over de best practices van citizen science voor het monitoren van luchtkwaliteit in Nederland (Nijmegen, Amsterdam & IJmond-Tata Steel) en Vlaanderen (Antwerpen). Deze lezing zal in het Engels worden gegeven en onderzoeker Linda Carton zal ook aanwezig zijn voor mogelijke vragen.

Programma & tijden

Vrijdag 21 oktober
19.30 uur Algemene opening
19.40 uur Lezing: Jan de Laat

Zaterdag 22 oktober
20.00 uur Lezing Jorg Rijkschroeff (Sit & Heat)
20.30 uur Live performance Maotik

Zondag 23 oktober
20.00 uur DJ Set Sebastiaan Smink

Maandag 24 oktober
20.00 uur Lezing The Incredible Shrinking Man (Bibliotheek Gelderland-Zuid)

Donderdag 27 oktober
20.00 uur DJ set & talk Mary Lake met Boris Acket
21.00 uur Live performance Pelle Schilling

Vrijdag 28 oktober
20.00 uur Lezing Bram Maasakkers

Zaterdag 29 oktober
20.00 uur Lezing Abhirami Suja Aji & Linda Carton
21.00 uur Live performance Pelle Schilling