INNOVATE – Schemerlicht

 

 

INNOVATE verzorgde op Schemerlicht Festival 2021 het verdiepende programma. Maar liefst 7 avonden lang konden bezoekers van het Schemerlicht festival gratis deelnemen aan de presentaties, lezingen en workshops in de INNOVATE area. Informatie op deze pagina was gericht aan bezoekers van Schemerlicht Festival 2021.

 

Designers, wetenschappers, ondernemers en artiesten nemen je mee in hun visie op de toekomst. Er hoeven hiervoor geen aparte tickets gekocht te worden. De volledige line up wordt snel aangekondigd, maar hier alvast de eerste namen.

Voor deze programmaonderdelen hoef je geen apart ticket te kopen en is een toegangsbewijs tot Schemerlicht Festival voldoende. Voel je vrij! Je kunt voor of na je wandeling zo binnenwandelen. De exacte tijdstippen worden later bekend gemaakt.

Meer weten over deze sprekers? Check de line up pagina!

 

Vrijdag 22 oktober
Op vrijdagavond 22 oktober wordt het Innovate Context Programma feestelijk geopend met een inspirerend programma onder leiding van presentator Eva Eikhout (BNNVARA, Yung DWDD)

 • 20.30 uur: Boris Acket (artistiek leider Schemerlicht Festival), ecoloog Bas Budel (beheerder Hortus Nijmegen) en Mark Spijker (directeur Innovate) trappen het programma af met een talk over het Schemerlicht Festival, de Hortus, Innovate en het thema van het festival: Water/Grenzen. Hoe gaan we de uitdagingen op het gebied van water en klimaat de komende tijd tegemoet en welke rol speelt innovatie hierbij? Daarna zien we een line-up van drie innovatoren die streven naar een duurzame en schone wereld.
 • 20.50 uur: Zeezeiler Florian Dirkse was samen met Boyan Slat co-founder van The Ocean Cleanup en is betrokken bij The Great Bubble Barrier. Dirkse vertelt over zijn ambities om rivieren, zeeën en oceanen te ontdoen van plastic afval.
 • 21.10 uur: Product designer Lilian van Daal (Studio Lilian van Daal) gebruikt principes uit de natuur om innovatieve producten en materialen te ontwikkelen. Van Daal heeft inmiddels al veel ontwerp- en innovatieprijzen gewonnen met haar werk, waaronder de Volvo Design Challenge en de Bio Art & Design Award.
 • 21.30 uur: Yohan Runhaar & Hugo Buurmeijer (Reef Support). Reef support was dit jaar finalist van de Innovatiefste Student van Nederland. Zijn werken aan innovatieve technologieën die het afsterven van koraalriffen helpen te voorkomen.

 

Zaterdag 23 oktober
De afgelopen eeuw hebben we veel waterlopen ingedamd, gekanaliseerd, gedempt, omgeleid of op andere manieren naar onze hand gezet. Dit om onze veiligheid te garanderen of het water in te zetten voor onze doeleinden. De natuurlijke rijkdom aan flora en fauna is door deze ingrepen veelal afgenomen. Zijn we in staat om het water opnieuw de natuurlijke ruimte te geven en een samenleving in te richten die met de fluctuaties van het water kan leven? Tijdens deze avond, die gehost wordt door Marcel Klein Legtenberg, krijgen we antwoorden op deze vraag van:

 • 20.00 uur:  Jeroen van Herk is strategisch adviseur over water, natuur en klimaatadaptatie bij OAK consultants. Hij neemt ons mee in de klimaat- en wateropgaven die de komende tijd op ons afkomen. Kunnen we deze uitdagingen nog wel aan en wat is er voor nodig om hier tot duurzame oplossingen te komen? Hij laat een aantal inspirerende projecten zien langs de kust en in de stad.
 • 20.20 uur: Landschapsarchitect Robbert de Koning heeft zich gespecialiseerd in opgaven op het raakvlak van waterbeheer en ruimtelijk ontwerp. De afgelopen decennia heeft hij aan rivierprojecten in binnen- en buitenland gewerkt. Hij zal vertellen over De Geitenkamp, een stedelijk waterproject in Arnhem en zijn visie delen voor waterveiligheid langs de Maas. De recente hoogwatersituatie was daarbij de grote lakmoesproef. Robbert is als één van de twaalf ‘Nederlandse ambassadeurs’ van Ruimte voor de Rivier onderscheiden met de Grote Maaskantprijs 2018.
 • 20.40 uur: Gesprek o.l.v. de moderator met de Jeroen van Herk, Robbert de Koning en het publiek aan de hand van enkele stellingen.
 • 21.30 uur: Timo Lejeune (Lumus Instruments) heeft een architectuur en industrial design achtergrond en maakt werk voor het Schemerlicht Festival. Hoe heeft Lumes Instruments het festivalthema Water Grenzen vertaalt in een interactieve lichtinstallatie? Timo vertelt over het ontwerp- en maakproces, de totstandkoming en over ander werk.

 

Zondag 24 oktober
Water en waterstof gaan een belangrijke rol innemen binnen de energietransitie. Wat is de potentie van deze energiebronnen en wat voor ontwikkelingen kunnen we de komende jaren verwachten? Tijdens deze avond, onder leiding van host Simon Mamahit (Mensen Zeggen Dingen) horen we alles over water, waterstof en de nieuwste innovaties.

 • 20.00 uur: Sterrenkundige en data-wetenschapper Leon Houben (Radboud Universiteit) neemt ons mee naar de oorsprong van water en waterstof op kosmisch niveau. Waar komt water vandaan en hoe komt het dat er zoveel van op Aarde is? En hoe zit dat met waterstof?
 • 20.45 uur: Waterstofpionier Frank Mietes (Transitie-expert bij Alles Over Waterstof ) vertelt over de enorme potentie van waterstoftechnologie. Waarom is waterstof zo geschikt als schone en duurzame energiebron en wat zijn de laatste innovaties. Ook laat hij zijn recente innovatie zien: de waterstoffiets.
 • 21.30 uur: Adviseur bodemenergie Toke van den Hemel (IF Technology) weet alles over aquathermie. Hoe kunnen we oppervlaktewater gebruiken om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer? En waarom is aquathermie zo’n goede technologie voor een aardgasvrije toekomst?

Donderdag 28 oktober 
Doordat het klimaat wereldwijd verandert, stijgt de zeespiegel, krijgen we drogere zomers en heftigere piekbuien. Hoe kunnen we de inrichting van onze steden en landschappen het beste aanpassen om deze veranderingen het hoofd te bieden? En hoe zit het met ons drinkwater, blijft dat nog wel eindeloos uit de kraan stromen? Deze avond staat onder leiding van host Edwin Verdurmen (Studio EARTH).

 • 19.45 uur: Nabeschouwing NK Tegelwippen Arnhem – Nijmegen
  Steden krijgen steeds meer te maken met hittegolven en zware regenbuien. Stadsnatuur kan ons hierbij een handje helpen, want groene steden zijn koeler in de zomer en kunnen meer regenwater opvangen. Afgelopen maanden hebben Arnhem en Nijmegen tegen elkaar gestreden tijdens het NK Tegelwippen. Welke stad kan de meeste tegels uit straten en pleinen wippen om zo meer ruimte voor groen te creëren? Tijdens deze avond krijgen we een nabeschouwing op deze spannende derby. Willem Hofstede (Arnhem Klimaatbestendig ) en Ingrid Kerkvliet (Operatie Steenbreek Nijmegen) vertellen over hun aanpak, de geheime strategieën en wat het ontstenen allemaal heeft opgeleverd.
 • 20.25 uur: Elsbeth van der Linde is manager ontwerp & aanleg bij Vitens, onze drinkwaterleverancier.. We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat er onbeperkt schoon drinkwater uit onze kranen stroomt. Maar hoe werkt de drinkwatervoorziening in Nederland eigenlijk? Gaan we last krijgen van het veranderende klimaat en wat zijn de uitdagingen voor de komende tijd?
 • 20.50 uur: Landschapsarchitect en onderzoeker Bertram de Rooij (Wageningen Environmental Research) heeft met een team van onderzoekers en ontwerpers gewerkt aan het project “Nederland in 2120”. Hoe kan Nederland er over honderd jaar uitzien als we samenwerken met de natuur? Hoe functioneren onze landbouw en industrie dan en hoe zijn onze steden ingericht?
 • 21.15 uur:  In een Panelgesprek met Elsbeth van der Linde, Bertram de Rooij en het publiek gaan we antwoorden zoeken op de volgende vragen: Wat voor land willen we zijn in 2120? Welke systeemveranderingen zijn hiervoor nodig? Wat voor innovaties hebben we hiervoor nodig?

 

Vrijdag 29 oktober
De mens heeft zich vanaf het begin van de westerse beschaving boven de natuur gesteld. De natuur moest beheerst worden en technologie was een manier om dat te doen. Maar wat als natuur en technologie nou eens samenwerken, als we de principes van de natuur bestuderen om hieruit duurzame technologieën te ontwikkelen? Biomimicry is de tak van sport die zich hiermee bezighoudt. Wat kunnen we leren van de natuur en wat zijn de laatste innovaties op dit vlak? Deze avond staat onder de bezielende leiding van Danique Carmen Kivit (Mensen Zeggen Dingen, Paradiso).

 • 20.00 uur: Biomimicry ontwerper Lydia Fraaije (BiomimicryNL) leert binnen haar vakgebied van 3,8 miljard jaar research & development die de natuur heeft doorgemaakt. Deze kennis past ze toe om processen, strategieën, producten en systemen te ontwikkelen die binnen een ecosysteem passen.
 • 20.45 uur: Hoofddocent innovatie Tom Spanjaard (Hogeschool Arnhem Nijmegen) is gedreven om het beste uit innovatieve en creatieve jonge talenten te halen. Hij geeft deze avond een interactieve workshop over het ontwikkelen van innovaties die natuur en technologie verbinden.
 • 21.45 uur: Beeldend kunstenaar Tom Kortbeek (Fillip Studios) ontwikkelt artistieke concepten en doet ontwerpend onderzoek. Fillip Studios gebruik innovatieve creativiteit om verwondering om te zetten in impact en vooruitgang. In samenwerking met bio-based projectstudio Omlab ontwikkelen zij toepassingen voor een milieuvriendelijk alternatief voor 3D betonprinting.

 

Zaterdag 30 oktober
In de negentiende eeuw werden voor het eerste volledig synthetische materialen ontwikkeld als celluloid, PVC en bakeliet. Een groot nadeel van deze en andere plastics is dat het honderden, soms duizenden jaren kan duren voordat ze volledig afgebroken zijn. Dit levert grote milieuproblemen op. Hoe kunnen we het plastic-probleem oplossen, hoe ruimen we plastics op die al in de natuur terecht zijn gekomen en hoe voorkomen we dat er meer plastics in terecht komt? Onder leiding van host Jesse Laport gaan we deze avond op zoek naar antwoorden op deze vragen.

 • 20.00 uur: Onderzoeker Frank Collas (Radboud Universiteit) bestudeert de vervuiling van onze rivieren, met name door plastics, en de invloed hiervan op de ecologie. Hoe is het momenteel met de Nederlandse rivieren gesteld en heeft het waterleven te lijden onder de menselijke invloeden?
 • 20.45 uur: Martijn Kruisweg (commercieel directeur Plantics) ontwikkelt bio-based, circulaire alternatieven voor plastics. Plantics werkt volgens een methodiek waarbij materialen op meerdere fronten 100% onderdeel van het ecosysteem zijn.
 • 21.30 uur: Damir Perkic (founder BEO Lifestyle) werkte jarenlang in de plasticindustrie en kwam erachter hoe schadelijk die is. Hij gooide het roer volledig om en startte BEO Lifestyle. Hij ontwikkelt nu klimaatpositieve producten van planten, zoals suikerriet.

 

Zondag 31 oktober
Het huidige tijdperk wordt ook wel het Antropoceen genoemd, om aan te geven dat de invloed van de mens op de aarde groter is dan ooit. Vaak wordt het verlies aan biodiversiteit in één adem genoemd met het Antropoceen. Is er een manier waarop we als maatschappij symbiotisch kunnen samenleven met de natuur? Waarom zien we natuur en maatschappij eigenlijk als twee verschillende entiteiten? En hoe ziet onze toekomstige evolutie eruit? Deze avond wordt geleid door host Edwin Verdurmen (Studio EARTH).

 • 20.30 uur: Kunstenaar, wetenschapper en filosoof Koert van Mensvoort is creatief directeur van Next Nature Network. Hij schetst een wereldbeeld waarin mens, natuur en technologie samengaan in een volgende evolutionaire fase.
 • 21.15 uur:  Na de keynote  gaan we in gesprek met een panel en het publiek. In het panel nemen plaats: Koert van Mensvoort, socioloog Riyan van den Born (universitair hoofddocent Radboud Universiteit) en Boris Acket (artistiek leider Schemerlicht Festival). Hoe gaan we ons in de toekomst verhouden tot de natuur? Tijdens Schemerlicht Festival verbeelden kunstenaars iets dat verloren dreigt te gaan, zij vertonen “ecological grief”. Hoe gaan we om met dit verlies? Is er sprake van schuldgevoel en rouw om soorten die uitsterven? Moeten we onze houding veranderen voor de natuur of vooral voor onszelf? En waarom onderscheiden we de natuur en de mens altijd als twee verschillende entiteiten? Wij zijn toch ook natuur?