Programma

Philip Vermeulen

Kunstenaar

Vermeulen staat bekend om zijn grootschalige, kinetische installaties. Het werk van Philip manipuleert primaire natuurlijke verschijnselen zoals licht, geluid en beweging en vormt een onophoudelijk onderzoek naar de veranderingen van psychologische zijnstoestanden.

Vincent Rang

Beeldend kunstenaar, werkt met bewegend licht als medium.

Rang gelooft in de kracht van het audiovisuele als deur naar een andere wereld. Zijn werken onderzoeken de thema’s schaal, tijd, natuurlijke patronen en zoeken altijd naar een symbiose tussen geluid en beeld. Voor Schemerlicht Festival ontwikkeld Rang in samenwerking met Nap Labs een installatie die groeipatronen onderzoekt met behulp van speciaal geschreven software.

Nils Völker

Mediakunstenaar

In zijn grootschalige, kinetische installaties transformeert de kunstenaar Nils Völker alledaagse materialen en objecten in volumetrische structuren. Door de vermenigvuldiging van industriële producten zoals plastic films, plastic zakken of technisch speelgoed creëert Völker expressieve, levendige kunstwerken.

masharu

Beeldend kunstenaar

Voor het Museum of Edible Earth verzamelt masharu bodemmonsters van over de hele wereld. De installatie op Schemerlicht nodigt je uit om je opvattingen over voedsel en culturele tradities even los te laten. Zo zijn er in deze installatie geluiden te horen van mensen die kauwen op allerlei verschillende aardemonsters, en wie wil kan er zelf een paar proeven.

kling klang klong

Componisten, sound designers en creatieve denkers

klink klang klong is een team bestaande uit componisten, sound designers, wetenschappers en technologen. Het verbinden van verschillende expertises zorgt voor vernieuwende manieren van verkennen. De audiovisuele installatie op Schemerlicht neemt je mee op expeditie naar bodemwonderen.

Clara Sauer en Sven Sauer

Kunstenaars

Clara Sauer en Sven Sauer focussen op het ontwikkelen van vernieuwende tentoonstellingsconcepten waar bezoekers kunst op een andere manier kunnen beleven. Samen maken zij voor Schemerlicht een werk over ontbossing.

 

 

Frouke ten Velden

Beeldend kunstenaar en scenograaf

Frouke ten Velden onderzoekt in haar werk de betekenis en de interpretatie van informatie door verschillende zintuigen. Ten Velden maakt gebruik van trillingen om in licht, kleur en geluid uiting te geven aan de abstractie van de kern van de aarde.

Puck van Dijk & Ricardo McDougal

Puck van Dijk (theaterregisseur) en Ricardo McDougal (woordkunstenaar, Rico van rapgroep Opgezwolle)

Theatermaker Puck van Dijk schreef samen met Ricardo McDougal (Rico van rapgroep Opgezwolle) zeven teksten die de kunstwerken van Schemerlicht aan elkaar verbinden. Op de route door het Goffertpark klinken vanuit de bodem vreemde stemmen die normaal gesproken ongehoord blijven.

Marco Barotti

Maakt Kinetische geluidssculpturen

In zijn artistieke praktijk creëert Marco Barotti datagestuurde kinetische geluidssculpturen – ontworpen om urgente milieu- en sociale zorgen te benadrukken. Voor Schemerlicht Festival maakt Barotti een werk over Mycorrhiza-schimmels die zijn omgezet in auditieve composities.

 

 

ESHU

Componist

De componist ESHU maakt sound design voor de installatie van Puck van Dijk en Ricardo McDougal.

Boris Acket

Audiovisueel kunstenaar

Kunstenaar Boris Acket onderzoekt met zijn werk onze roots en wortels van Nijmeegse bomen.

De betrokken wetenschappers bij het ontwikkelen van de werken in Schemerlicht lab zijn:

– Dr. J.M. (Janna) Barel: Plant-bodem interacties, afbraak, (microbiële) bodemvoedselwebben
– Dr. Cedric Thieulot
– Constant Swinkels (PhD): Vegetatie deskundige en relatie insect – bodem
– S.H. (Steven) Huls (PhD): Plantenecologie, bodem verstevigen m.b.v. vegetatie
– I.F. (Ida) Peterse (PhD): Ecologische microbiologie
– Joep van Belkom, de stadsecoloog van Nijmegen, heeft bijgedragen aan het narratief
– R.W.C. (Rosa) Boone (PhD): Bodem leven resident – heeft bijgedragen aan Sven Sauer en Clara Sauer
– Dr. Ivo van Wijk: Archeologie – heeft bijgedragen aan het werk van Boris Acket
– Wouter Engelbart (Platform DIS) en Helen Weeres (Bodemzicht) hebben bijgedragen aan het werk van kling klang klong