Line-up

Boris Acket voor Holland Festival. Beeld: Janus van den Eijnden.

Boris Acket

Artistiek leider Schemerlicht Festival en audiovisueel kunstenaar – in samenwerking met Heleen Blanken en Gordon Hempton

Geef audiovisuele ontdekkingsreiziger Boris Acket een kamer, terrein of ruimte om in te spelen en hij zal het omhullen met iets buitenaards. Hij vertaalt conceptuele noties in meeslepende, multi-sensorische ervaringen: technologie, ruimte, licht en geluid vormen allemaal een prisma waarin specifieke thema’s of onderwerpen worden verkend en opnieuw gematerialiseerd.

Luister bij werk van Heleen Blanken naar een compositie vol synthetisch water, gemaakt door Boris. Aan het einde van de Schemerlicht wandelroute kom je uit bij een audiovisuele kustlijn waar de natuurlijke geluidsopnames van Hempton gedurende twintig minuten overvloeien in een synthetisch klankenlandschap van Boris Acket.

Naast audiovisueel kunstenaar is Boris ook artistiek leider van Schemerlicht Festival.

Elias Mazian

Componist – in samenwerking met Jameszoo & Frank Collas

Ecoloog Frank Collas van de Radboud Universiteit maakte maar liefst driehonderd uur aan onderwateropnamen van het leven in de Waal, de rivier die door Nijmegen stroomt. Deze geluidsfragmenten vormen de basis voor een nieuw audiovisuele installatie van muzikant en producer Jameszoo en zanger en componist Elias Mazian. Je aandacht wordt getrokken naar het water: erboven hangt een gigantisch doek dat oogt als verticaal wateroppervlak. De wind zet het doek in beweging terwijl het dynamische licht de kleuren in elkaar doet overvloeien, zodat er patronen ontstaan in de ‘golfslag’. Het ene moment lijkt het textiel nog een stilstaande sculptuur, totdat deze plotseling transformeert in een dynamische waterspiegel. Door de samenkomst van licht, geluid, wind en water worden meerdere natuurlijke elementen verenigd in dit wonderlijk stukje onderwaterwereld. Tegelijkertijd herinnert het wisselende ritme van het geluid overdag en ’s nachts de bezoeker aan de menselijke aanwezigheid die niet meer weg te denken is uit de natuur. Dit heeft als gevolg dat de biodiversiteit in rivieren hard achteruit gaat door de dominante aanwezigheid van menselijk en industrieel geluid. 

Gordon Hempton

Gordon Hempton

Akoestisch ecoloog – in samenwerking met Boris Acket

Gelauwerd akoestisch ecoloog Gordon Hempton gelooft in de waarde van stilte, een plek zonder door mensen geproduceerd geluid. Hij reist al veertig jaar de hele wereld over op zoek naar natuurgeluiden in afgelegen gebieden, van de Kalahari-woestijn tot het regenwoud in Ecuador. In 2018 richtte Hempton de non-profitorganisatie Quiet Parks International op, die zich inzet voor de bescherming van stille plekken en natuurlijke stilte bereikbaar probeert te maken voor zoveel mogelijk mensen.


Op Schemerlicht vormt het werk van Hempton de begeleiding van deze reis langs de metaforische rivier. De geluidsopnames vertellen het levensverhaal van de Merced, de rivier die door de Amerikaanse Yosemite Valley stroomt. Je hoort hoe de rivier begint met opborrelend water bij de bron, daarna transformeert tot een majestueuze bergstroom met watervallen en tot slot rustiger vaarwater terechtkomt als meanderende rivier tussen landbouwgebieden. Onderweg leert hij je op een andere manier te luisteren: ervaar eens hoe het is om geluid te horen als een performance en hoe je je gehoor kunt gebruiken als muziekinstrument.
Aan het einde van de route kom je uit bij een audiovisuele kustlijn waar de natuurlijke geluidsopnames van Hempton gedurende twintig minuten overvloeien in een synthetisch klankenlandschap van Boris Acket. Zo geeft het werk commentaar op het verdwijnen van zuiver natuurlijk geluid en stilte, en roept het vragen op over hoe we in onze moderne tijd natuur moeten conserveren en bewaren.

Luistertip: Zet je koptelefoon op, dim de lichten en laat je meevoeren door pure geluiden uit de natuur. Deze podcast met Gordon Hempton wordt aangeboden door de Correspondent.

 

Frank Collas

Wetenschapper

Als wetenschapper is Collas al jaren bezig ecologische kennis op te doen, om de Nederlandse riviersystemen te verbeteren. Door middel van meetinstrumenten en veldmonitoringsgegevens blijft hij zijn ecologisch perspectief ontwikkelen. Zo monitorde Collas ook de hoeveelheid plastic in de Waal en het ecologische effect hiervan. Hij vistte maar liefst 20.000 stukjes plastic uit de rivier. Binnenkort maken we bekend wat Frank op Schemerlicht Festival met ons deelt.

Op zaterdag 30 oktober is Frank Collas onderdeel van het programma bij INNOVATE. Hoe is het momenteel met de Nederlands rivieren gesteld en heeft het waterleven te lijden onder de menselijke invloeden? Kom erachter zaterdagavond bij Schemerlicht festival!

Heleen Blanken

Heleen Blanken

Beeldend kunstenaar – in samenwerking met Boris Acket

Door middel van cinematografie, installatiekunst en scenografie roept beeldend kunstenaar Heleen Blanken in haar artistieke praktijk vragen op over hoe we naar de natuur kijken. Diep beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving verkent Heleen verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld.  Met een fascinatie voor water en onze verschillende representaties van natuur maakt Heleen voor Schemerlicht Festival een iteratie op haar werk “When Water Falls”, een project dat in 2018 startte en verschillende vormen kende. Begeleidend hieraan maakt Boris Acket een compositie vol synthetisch water.’

 

Willem de Bruin

Rapper – in samenwerking met Puck van Dijk, Riyan van den Born & Toon Rooijmans

De Nederlandse rapper en acteur Willem de Bruin, bekend van de Opposites, werkt samen met theaterregisseur Puck van Dijk, scenograaf Toon Rooijmans en socioloog Riyan van den Born aan het narratief van Schemerlicht Festival.

Wat beschouwen wij tegenwoordig nog als natuur? En hoe reageren we op de uitdroging van het landschap en de dreigende zeespiegel? Theatermaker en filosoof Puck van Dijk en woordkunstenaar Willem de Bruin creëerden een geluidskunstwerk over de taal van water. Inspiratie haalden ze onder andere uit het werk van sociaal milieukundige Riyan van den Born, die antropologisch onderzoek heeft verricht naar de invloed van water op onze beleving van de natuur. Daarnaast gingen Van Dijk en De Bruin in gesprek met Gordon Hempton, een akoestisch ecoloog die zich inzet voor de bedreigde geluiden van de stilte en ons leert daar beter naar te luisteren. Met zijn opnames van natuurgeluiden in feite ook een conservator is van bedreigde of inmiddels uitgestorven dieren en drooggevallen rivieren. Op een aantal plekken langs de route hoor je flarden van de door De Bruin ingesproken verhalen. Telkens doen ze je even stilstaan bij de levensloop van de rivier: zacht borrelend, als woeste stroom, in peilloze dieptes en tot slot rustig overvloeien in het grote geheel.

Jameszoo & Philip Akkerman

Jameszoo componist – in samenwerking met kunstschilder Philip Akkerman

Brainfeeder, componist en producer Jameszoo maakt muziek waarin jazz en elektronica moeiteloos fuseren. Zijn composities bevinden zich op het snijvlak van precisie en waanzin. In 2016 kwam zijn eerste album ‘Fool’ uit op Brainfeeder en hierna volgde een live album (Melkweg) opgenomen tijdens het spraakmakende openingsconcert van ADE 2017, samen met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley. Tijdens Schemerlicht toont Jameszoo nieuw werk in samenwerking met kunstschilder Philip Akkerman.

 

 

Light-Up collective
Maarten Vos

Maarten Vos

Componist

Cellist, componist en producer Maarten Vos creëerde voor Schemerlicht een digitale diersoort in de vorm van een audio-installatie. Tijdens een wandeling door de Hortus raakte hij gefascineerd door de bloedcicade. Dit insect dankt zijn naam aan zijn zwarte schildkleur met daarop (meestal zes) opvallende bloedrode banden. Cicaden staan bekend om hun gezang, dat ze produceren met twee kleine trilplaatjes (tymbalen) achter het borststuk. Een sterke spier buigt deze naar binnen, waardoor een luide klik hoorbaar is die nog eens wordt versterkt door een met lucht gevulde holte in het achterlijf. Dit geluid laat vervolgens het trommelorgaan resoneren, wat de zo kenmerkende doordringende zang verklaart.

Voor zijn werk op Schemerlicht manipuleerde Vos verschillende elektronische en akoestische klanken met behulp van de Cicada, een intrigerend apparaat met vleugels die de grenzen tussen aanraking en geluid overbruggen. Akoestisch gegenereerde trillingen worden daarbij omgezet in organische en dynamische geluiden, geïnspireerd op het insect. Physical Synthesis, het bedrijf achter Cicada, heeft specifiek voor de compositie van Vos een rood met zwarte vleugel gefabriceerd.

Jonathan Ho & Joris Koene

Jonathan Ho, kunstenaar – in samenwerking met ecoloog Joris Koene

 

In zijn werk probeert Jonathan Ho de sublieme en vaak complexe aard van de hedendaagse seksualiteit en fetisjcultuur bloot te leggen. De interdisciplinaire ontwerper en kunstenaar geboren in Kuala Lumpur, Maleisië, studeerde onder andere aan de Design Academy in Eindhoven en ontwerpt in het dagelijks leven meubels en interieurs van SOPS (Sex on premises venues). In zijn ontwerpen maakt hij gebruik van een breed scala aan media en is hij vaak geneigd tot het combineren van ambachtelijke met moderne productietechnieken. Op Schemerlicht presenteren Ho en ecoloog Joris Koene samen het werk Sex Shells. Een tragikomisch werk over slakken die als hermafrodiet een genderloze bedpartner zijn. Ze kiezen pas net voor het paren voor de rol die ze in dat moment hebben, die van man of vrouw. De slakken in het aquarium hebben allemaal een outfit aan die relateert aan queer cultuur. Voor Ho is het een manier om een thematiek aan de kaak te stellen die in de natuur blijkbaar doodnormaal is: genderloos leven. Iets wat we als mensen volgens hem ook zouden moeten ambiëren.

Toon Rooijmans

Beeldend kunstenaar & scenograaf – in samenwerking met Willem de Bruin, Puck van Dijk, Riyan van den Born & Gordon Hempton

Toon Rooijmans is een multi-disciplinaire creatieveling die werkt aan immersieve ervaringen, installaties en scenografieën. Hij slaat een brug tussen de digitale en fysieke wereld en verzorgt installaties en projecten voor o.a. Willem de Bruin, Jimmy Woo, STRP festival en het Rijksmuseum.

Wat beschouwen wij tegenwoordig nog als natuur? En hoe reageren we op de uitdroging van het landschap en de dreigende zeespiegel? Theatermaker en filosoof Puck van Dijk en woordkunstenaar Willem de Bruin creëerden een geluidskunstwerk over de taal van water. Inspiratie haalden ze onder andere uit het werk van sociaal milieukundige Riyan van den Born, die antropologisch onderzoek heeft verricht naar de invloed van water op onze beleving van de natuur. Daarnaast gingen Van Dijk en De Bruin in gesprek met Gordon Hempton, een akoestisch ecoloog die zich inzet voor de bedreigde geluiden van de stilte en ons leert daar beter naar te luisteren. Met zijn opnames van natuurgeluiden in feite ook een conservator is van bedreigde of inmiddels uitgestorven dieren en drooggevallen rivieren. Op een aantal plekken langs de route hoor je flarden van de door De Bruin ingesproken verhalen. Telkens doen ze je even stilstaan bij de levensloop van de rivier: zacht borrelend, als woeste stroom, in peilloze dieptes en tot slot rustig overvloeien in het grote geheel.

 

Jaco Schilp (LiGHT-UP Collective)

Jaco Schilp & Jan-Willem Campmans lichtkunstenaars – in samenwerking met Sem Schreuder, interaction designer

Light-Up Collective zijn de oprichters van Uncloud, het innovatieve- en interdisciplinaire festival in Utrecht. In hun midden bevindt zich een programmeur die uitblinkt in de Unreal engine (een veel gebruikte game engine): Jaco Schilp. Voor Schemerlicht gaat Jaco Schilp in samenwerking met Jan Willem Campmans en Sem Schreuder een nieuwe lichtinstallatie creëren. De botanische tuin Hortus met haar planten en bomen worden verleid om een relatie aan te gaan met de beweging van het water.

Lumus Instruments

Lichtkunstenaars Julius Oosting, Timo Lejeune en Tomothy Hendriks – in samenwerking met Leon Houben

Lumus Instruments, de creatieve lichtstudio van Julius Oosting, Timo Lejeune en Tomothy Hendriks, werkte voor deze audiovisuele installatie samen met sterrenkundige Leon Houben van de Radboud Universiteit. Zijn wetenschappelijke onderzoeksdata over overstromingen en getijden van de Waal vormen de basis voor deze audiovisuele installatie, die als commentaar dient op de stijging van de zeespiegel. Wie aan een rivier of zee woont, maakt de eindeloze beweging van het getij dagelijks mee. De stijging van de zeespiegel is een heel ander verhaal. Hoewel deze een bedreiging voor ons vormt, gaat het proces nog zo langzaam dat we de impact hiervan nog niet volledig kunnen bevatten.

De audiovisuele installatie ‘Rise’ is een poëtische interpretatie van onze gewaarwording over zulke complexe, natuurlijke processen. Licht, rook en water domineren in deze enorme constructie van zes meter hoog en twintig meter breed, die een omhoog stromende waterval verbeeldt. Van een afstandje kun je de omvang van de twintig zuilen nog lastig inschatten. Wie dichterbij komt, zal worden verrast door de monolitische, bijna dreigende sfeer die het werk uitstraalt.

Zeno van den Broek

Componist en kunstenaar

Zeno van den Broek is een Nederlandse componist en kunstenaar wiens werken de relaties tussen mensen en een geconstrueerde omgeving onderzoeken en op losse schroeven zetten.

Under the Surface is een nieuw audiovisueel werk dat draait om de onderwateropnames in de Waal, de grote rivier die de stad Nijmegen doorkruist. De installatie maakt de relatie tussen het natuurlijk leven in de rivier en de geluidsoverlast van de scheepvaart tastbaar door in de Hortus een meeslepende digitale omgeving te creëren. Van den Broek wil momenten van verstoring, wrijving en mogelijkheid creëren die ons gevoel van agency activeren en ons uit onze gebruikelijke consumptie van de ruimte halen en aanzetten tot verkenning en directe ervaring. Deze momenten van agency stellen bezoekers in staat om actieve deelnemers te worden van Van den Broeks werk en het, op belangrijke manieren, te voltooien.

 

 

 

Puck van Dijk

Immersief theaterregisseur – in samenwerking met Riyan van den Born, Toon Rooijmans, Willem de Bruin & Gordon Hempton.

Puck van Dijk maakt immersieve voorstellingen op het grensvlak van film en theater, altijd op een bijzondere locatie. Ze zoekt naar manieren om haar publiek volledig onder te dompelen in een verhaal, waarin zij haar publiek meer als een deelnemer van dat verhaal ziet, dan een passieve toeschouwer.

Wat beschouwen wij tegenwoordig nog als natuur? En hoe reageren we op de uitdroging van het landschap en de dreigende zeespiegel? Theatermaker en filosoof Puck van Dijk en woordkunstenaar Willem de Bruin creëerden een geluidskunstwerk over de taal van water. Inspiratie haalden ze onder andere uit het werk van sociaal milieukundige Riyan van den Born, die antropologisch onderzoek heeft verricht naar de invloed van water op onze beleving van de natuur. Daarnaast gingen Van Dijk en De Bruin in gesprek met Gordon Hempton, een akoestisch ecoloog die zich inzet voor de bedreigde geluiden van de stilte en ons leert daar beter naar te luisteren. Met zijn opnames van natuurgeluiden in feite ook een conservator is van bedreigde of inmiddels uitgestorven dieren en drooggevallen rivieren. Op een aantal plekken langs de route hoor je flarden van de door De Bruin ingesproken verhalen. Telkens doen ze je even stilstaan bij de levensloop van de rivier: zacht borrelend, als woeste stroom, in peilloze dieptes en tot slot rustig overvloeien in het grote geheel.

Danny van der Lugt

Componist – in samenwerking met Lumus Instruments.

Danny van der Lugt ondersteunt lichtkunstenaars Lumus Instruments met geluid bij hun installatie.

Riyan van den Born

Socioloog – in samenwerking met Puck van Dijk, Willem de Bruin, Gordon Hempton & Toon Rooijmans.

Riyan is universitair docent Socio-Ecologische interacties en bestudeert mens-natuurrelaties en maatschappelijke aspecten van natuurbehoud en waterbeheer.

Wat beschouwen wij tegenwoordig nog als natuur? En hoe reageren we op de uitdroging van het landschap en de dreigende zeespiegel? Theatermaker en filosoof Puck van Dijk en woordkunstenaar Willem de Bruin creëerden een geluidskunstwerk over de taal van water. Inspiratie haalden ze onder andere uit het werk van sociaal milieukundige Riyan van den Born, die antropologisch onderzoek heeft verricht naar de invloed van water op onze beleving van de natuur. Daarnaast gingen Van Dijk en De Bruin in gesprek met Gordon Hempton, een akoestisch ecoloog die zich inzet voor de bedreigde geluiden van de stilte en ons leert daar beter naar te luisteren. Met zijn opnames van natuurgeluiden in feite ook een conservator is van bedreigde of inmiddels uitgestorven dieren en drooggevallen rivieren. Op een aantal plekken langs de route hoor je flarden van de door De Bruin ingesproken verhalen. Telkens doen ze je even stilstaan bij de levensloop van de rivier: zacht borrelend, als woeste stroom, in peilloze dieptes en tot slot rustig overvloeien in het grote geheel.

Video still Vincent Rang, Wildernoord.

Vincent Rang

audiovisueel kunstenaar

Vincent Rang is nieuwsgierig naar natuurlijke patronen die we overal om ons heen zien. Hij observeert, vangt en herschikt deze verschillende dansen van het leven, van windpatronen, waterstromen, bloeiende bloemen, landschappen en rotsformaties om abstracte audiovisuele ervaringen te creëren. De  kijker krijgt genoeg ruimte om hun eigen waarheid en interpretatie in het werk te vinden, en bovenal, om ze te voelen.

 

Eva Eikhout

Eva Eikhout (BNNVARA, Yung DWDD) – spreker INNOVATE

Op vrijdagavond 22 oktober wordt het INNOVATE Context Programma feestelijk geopend met een inspirerend programma onder leiding van presentator Eva Eikhout. Eva Eikhout is freelance presentatrice & programmamaker en bekend van haar bijdrage aan YungDWDD en BNNVARA. In 2019 kreeg ze de publieksprijs van de Viva400-award, een prijs voor vrouwen die positief in de schijnwerpers hebben gestaan.

Florian Dirkse

Florian Dirkse (co-founder The Ocean Cleanup) – Spreker INNOVATE

Na een zeilreis rond de wereld vond Florian zijn missie om de wereld te verbeteren, namelijk het opruimen van onze oceanen. Hij ontmoette Boyan Slat en startte in 2012 “The largest cleanup in history”, ook wel bekend als het project The Ocean Cleanup. Naast de The Ocean Cleanup verdiepte hij zich in andere projecten zoals The Great Bubble Barrier en The Green Miles.

Aansluitend op het openingsgesprek met Boris, Bas en Mark vertelt Florian over zijn ambities om rivieren, zeeën en oceanen te ontdoen van plastic afval.

Lilian van Daal

Lilian van Daal (Studio Lilian van Daal) – spreker INNOVATE

Het winnen van de Volvo Design Challenge, de Bio Art & Design Award: een greep uit de vele ontwerp- en innovatieprijzen die Lilian van Daal gewonnen heeft met haar werk. Lilian van Daal is product designer en met haar eigen bedrijf ‘Studio Lilian van Daal’ gebruikt zij principes uit de natuur om innovatieve producten en materialen te ontwikkelen.

De kunstenaars, wetenschappers en componisten ontmoeten elkaar in de Hortus.

Jeroen van Herk (OAK consultants)

Jeroen van Herk (OAK consultants) – spreker INNOVATE

Sinds kinds af aan is Jeroen van Herk al geïnspireerd door water en de natuur. En daar heeft hij zijn werk van gemaakt: Als strategisch adviseur water en natuur bekijkt hij hoe we op een meer natuurlijke manier kunnen omgaan met groeiende fluctuaties van waterstromen. Waarom dat belangrijk is? ‘We moeten onze leefomgeving niet alleen beter en mooier, maar ook toekomstbestendiger maken’.

Robbert de Koning

Robbert de Koning (Robbert de Koning, landschapsarchitect BNT) – spreker INNOVATE

Landschapsarchitect Robbert de Koning werkt aan grote ruimtelijke ontwikkelingsopgaven in stedelijk en landschappelijk gebied waarbij water weer een natuurlijke plaats krijgt. De recente hoogwatersituatie was daarbij de grote lakmoesproef. Tijdens het programma op 23 oktober gaat Robbert hier dieper op in.

Leon Houben

Leon Houben (Radboud Universiteit) – spreker INNOVATE & werkt samen met lichtkunstenaars Lumus Instruments

Waar komt water eigenlijk vandaan en hoe komt het dat er zoveel van op Aarde is? En hoe zit dat met waterstof? Sterrenkundige en data scientist op de Radboud Universiteit, Leon Houben neemt ons mee naar de oorsprong van water en waterstof op kosmisch niveau.

Toke van den Hemel

Toke van den Hemel (IF Technology) – spreker INNOVATE

 

Hoe kunnen we oppervlaktewater gebruiken om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer? En waarom is aquathermie zo’n goede technologie voor een aardgasvrije toekomst? Deze vragen komen aan bod tijdens de lezing van Toke van den Hemel, adviseur bodemenergie. Zij is gespecialiseerd in IF Technology en weet alles over aquathermie.

Frank Mietes

Frank Mietes (Alles Over Waterstof) – spreker INNOVATE

 

Waterstofpionier en energietransitie-expert bij Alles Over Waterstof Frank Mietes vertelt aankomende 24 oktober over de enorme potentie van waterstoftechnologie. Want, waarom is waterstof zo geschikt als schone en duurzame energiebron? En wat zijn de laatste innovaties hierin? Tijdens de lezing geeft hij antwoorden op deze vragen. Ook laat hij zijn meest recente innovatie zien: de waterstoffiets.

Bas Koopmans

Bas Koopmans – ontwerper (huisstijl Schemerlicht Festival)
Studio Bas Koopmans is een ontwerpstudio dat werk creëert wat leeft op het snijvlak van hedendaagse kunst & cultuur en de commerciële sector. Zonder doelbewust focusgebied creëert Studio BK een gestage stroom werk waarin ideeën en concepten hand in hand gaat met ontwerp en creatie. Daarnaast is Bas partner bij Unfair Amsterdam, bestuurslid bij Broedplaats De Wittenplaats en Commissielid bij Dutch Design Awards (communication) en ADCN.

Voor Schemerlicht creëerde hij de huisstijl en campagne en liet zich niet tegen houden om op basis van de campagne ook tijdens het festival de video installatie Claude.mov te initiëren.

Claude.mov is een experiment om samen met een algoritme nieuw werk te maken met gebruik van de nalatenschap van impressionistisch schilder Claude Monet (1840-1926). De video is gegenereerd met behulp van een GAN (Generative Adversarial Network; een klasse van algoritmen waar twee netwerken met elkaar concurreren in een speltheorie-scenario). Het StyleGAN netwerk creëert op basis van de gegeven input nieuwe niet-bestaande output. Met de Hortus en het thema ‘Watergrenzen’ als inspiratie, is de StyleGAN gevoed met meer dan 700 afbeeldingen van schilderijen van tuinen en waterpartijen van Monet.

Door de onvolmaakte toepassing van het systeem is er een abstract videowerk ontstaan vol met glitches en errors. Het werk is hierdoor een digitale vertaling van de impressionistische suggestie van water, waarin zo nu en dan een lelie opduikt en voor wie goed kijkt de handtekening van de meester te zien is.

Elsbeth van der Linde

Elsbeth van der Linde – spreker INNOVATE

We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat er onbeperkt schoon drinkwater uit onze kranen stroomt. Maar hoe werkt de drinkwatervoorziening in Nederland eigenlijk? Gaan we last krijgen van het veranderende klimaat? En wat zijn de uitdagingen voor de komende tijd? Elsbeth van der Linde is manager ontwerp & aanleg bij Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, en geeft antwoord op deze vragen tijdens haar lezing donderdagavond 28 oktober.

Bertram van Rooij

Bertram van Rooij – spreker INNOVATE

Landschapsarchitect en onderzoeker Bertram de Rooij heeft samen met een team van onderzoekers en ontwerpers gewerkt aan het project “Nederland in 2120”. Tijdens de lezing van Bertram komen we er achter hoe Nederland er over honderd jaar uitziet als we kunnen samenwerken met de natuur. Ook stellen we de vraag hoe onze landbouw en industrie er dan uitziet en hoe onze steden ingericht zijn. Betram spreekt op donderdag 28 oktober.

Lydia Fraaije

Lydia Fraaije – spreker INNOVATE

Biomimicry ontwerper Lydia Fraaije leert van de honderden jaren research & development die de natuur heeft doorgemaakt. Deze kennis past ze toe om processen, strategieën, producten en systemen te ontwikkelen die binnen een ecosysteem passen. Vrijdagavond 29 oktober deelt zij deze kennis met ons tijdens een inspirerende lezing.

Tom Spanjaard

Tom Spanjaard – spreker Innovate

Hoe kun jij je creativiteit inzetten om een positieve impact te maken op je omgeving? En wat hebben we nodig om de kansen die voor ons liggen te pakken? Tom Spanjaard is hoofddocent Innovatie & Creativiteit, coördinator van CE_Innovation, managing partner bij Voor-Sprong en auteur van ‘Handboek Creatieve Marketingwerkvormen’. Als grondlegger van het HBO-Workspace onderwijs, houdt hij zich bezig met vernieuwing op het snijvlak van onderwijs en business. Tijdens deze avond geeft hij een workshop waar je geprikkeld wordt om je hersenen te kraken en bezig te gaan met maatschappelijke uitdagingen in je eigen omgeving. Tom Spanjaard spreekt op vrijdagavond 29 oktober.

Tom Kortbeek

Tom Kortbeek – spreker INNOVATE

Tom Kortbeek, founder van Fillip Studios, ontwikkelt artistieke concepten en doet ontwerpend onderzoek. Fillip Studios gebruikt innovatieve creativiteit om verwondering om te zetten in impact en vooruitgang. In samenwerking met bio-based projectstudio Omlab ontwikkelen zij toepassingen voor een milieuvriendelijk alternatief voor 3D betonprinting. In deze sessie neemt Tom je mee in zijn werk als beeldend kunstenaar. Tom Kortbeek spreekt op vrijdagavond 29 oktober.

Martijn Kruisweg

Martijn Kruisweg – spreker bij INNOVATE

Martijn Kruisweg, commercieel directeur bij Plantics, ontwikkelt bio-based, circulaire alternatieven voor plastics. Plantics werkt volgens een methodiek waarbij materialen op meerdere fronten 100% onderdeel van het ecosysteem zijn.

Martijn Kruisweg is onderdeel van het INNOVATE programma op zaterdag 30 oktober.

Damir Perkic

Damir Perkic – spreker bij INNOVATE

Damir Perkic werkte jarenlang in de plasticindustrie en kwam erachter hoe schadelijk die is.  Hij gooide het roer volledig om en startte BEO Lifestyle. Hij ontwikkelt nu klimaatpositieve producten van planten, zoals suikerriet. Met zijn BeoBottles maakt hij producten die meer co2 opnemen tijdens de productie dan dat deze uitstoten.

Damir Perkic is onderdeel van het INNOVATE programma op zaterdag 30 oktober.

Koert van Mensvoort

Koert van Mensvoort – spreker INNOVATE

Kunstenaar, wetenschapper en filosoof Koert van Mensvoort is creatief directeur van Next Nature Network. Hij schetst een wereldbeeld waarin mens, natuur en technologie samengaan in een volgende evolutionaire fase.

Koert van Mensvoort is onderdeel van het INNOVATE programma op zondag 31 oktober.