Line-up

Boris Acket

Artistiek leider Schemerlicht Festival en audiovisueel kunstenaar – in samenwerking met Heleen Blanken

Geef audiovisuele ontdekkingsreiziger Boris Acket een kamer, terrein of ruimte om in te spelen en hij zal het omhullen met iets buitenaards. Hij vertaalt conceptuele noties in meeslepende, multi-sensorische ervaringen: technologie, ruimte, licht en geluid vormen allemaal een prisma waarin specifieke thema’s of onderwerpen worden verkend en opnieuw gematerialiseerd. Luister bij werk van Heleen Blanken naar een compositie vol synthetisch water, gemaakt door Boris.

Naast audiovisueel kunstenaar is Boris ook artistiek leider van Schemerlicht Festival.

Elias Mazian

Componist

“Als kind kon muziek me het gevoel geven dat ik in een tijdscapsule terechtkwam waar niets anders meer toe deed.”, aldus Elias Mazian en dat is iets wat hij probeert over te brengen in elke dj-set die hij nu draait. De Nederlander met een Marokkaanse achtergrond is een vaste waarde in het clubcircuit van de dancescene.

Gordon Hempton

Gordon Hempton

Akoestisch ecoloog

Hij geeft heel veel om stilte. Zoveel, dat hij alle geluiden die niet uit de natuur voortkomen beschouwt als geluidsvervuiling. Hij reisde de afgelopen 35 jaar de hele wereld over opzoek naar de meest zeldzame natuurgeluiden op aarde. Die komen alleen tot stand in de afwezigheid van door de mens gemaakt lawaai. Zijn doel is jou opnieuw leren luisteren. Het geluid om je heen op Schemerlicht is de performance en jouw oren de muziekinstrumenten

Luistertip: Zet je koptelefoon op, dim de lichten en laat je meevoeren door pure geluiden uit de natuur. Deze podcast met Gordon Hempton wordt aangeboden door de Correspondent.

 

Frank Collas

Wetenschapper

Als wetenschapper is Collas al jaren bezig ecologische kennis op te doen, om de Nederlandse riviersystemen te verbeteren. Door middel van meetinstrumenten en veldmonitoringsgegevens blijft hij zijn ecologisch perspectief ontwikkelen. Zo monitorde Collas ook de hoeveelheid plastic in de Waal en het ecologische effect hiervan. Hij vistte maar liefst 20.000 stukjes plastic uit de rivier. Binnenkort maken we bekend wat Frank op Schemerlicht Festival met ons deelt.

 

 

Heleen Blanken

Heleen Blanken

Beeldend kunstenaar – in samenwerking met Boris Acket

Door middel van cinematografie, installatiekunst en scenografie roept beeldend kunstenaar Heleen Blanken in haar artistieke praktijk vragen op over hoe we naar de natuur kijken. Diep beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving verkent Heleen verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld.  Met een fascinatie voor water en onze verschillende representaties van natuur maakt Heleen voor Schemerlicht Festival een iteratie op haar werk “When Water Falls”, een project dat in 2018 startte en verschillende vormen kende. Begeleidend hieraan maakt Boris Acket een compositie vol synthetisch water.’

 

Willem de Bruin

Woordkunstenaar

De Nederlandse rapper en acteur Willem de Bruin, bekend van de Opposites, werkt samen met theaterregisseur Puck van Dijk, scenograaf Toon Rooijmans en socioloog Riyan van den Born aan het narratief van Schemerlicht Festival.

Jameszoo & Philip Akkerman

Jameszoo componist – in samenwerking met kunstschilder Philip Akkerman

Brainfeeder, componist en producer Jameszoo maakt muziek waarin jazz en elektronica moeiteloos fuseren. Zijn composities bevinden zich op het snijvlak van precisie en waanzin. In 2016 kwam zijn eerste album ‘Fool’ uit op Brainfeeder en hierna volgde een live album (Melkweg) opgenomen tijdens het spraakmakende openingsconcert van ADE 2017, samen met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley. Tijdens Schemerlicht toont Jameszoo nieuw werk in samenwerking met kunstschilder Philip Akkerman.

 

 

Light-Up collective
Maarten Vos

Maarten Vos

Componist

In zijn werk combineert Maarten Vos als componist en cellist klassiek met ambient en elektronische tonen. Traditionele instrumenten transformeren in onderzoekende klanken, samenwerkend met synthesizers en andere elektronische instrumenten. Hij speelde eerder op plekken als Le Guess Who?, Lowlands, MUTEK en Contact Tokyo. Op Schemerlicht Festival maakt hij een audio installatie geïnspireerd op een insect de Cicada.

Jonathan Ho & Joris Koene

Jonathan Ho, kunstenaar – in samenwerking met ecoloog Joris Koene

 

In zijn werk probeert Jonathan Ho de sublieme en vaak complexe aard van de hedendaagse seksualiteit en fetisjcultuur bloot te leggen. De interdisciplinaire ontwerper en kunstenaar geboren in Kuala Lumpur, Maleisië, studeerde onder andere aan de Design Academy in Eindhoven en ontwerpt in het dagelijks leven meubels en interieurs van SOPS (Sex on premises venues). In zijn ontwerpen maakt hij gebruik van een breed scala aan media en is hij vaak geneigd tot het combineren van ambachtelijke met moderne productietechnieken. Op Schemerlicht presenteren Ho en ecoloog Joris Koene samen het werk Sex Shells. Een tragikomisch werk over slakken die als hermafrodiet een genderloze bedpartner zijn. Ze kiezen pas net voor het paren voor de rol die ze in dat moment hebben, die van man of vrouw. De slakken in het aquarium hebben allemaal een outfit aan die relateert aan queer cultuur. Voor Ho is het een manier om een thematiek aan de kaak te stellen die in de natuur blijkbaar doodnormaal is: genderloos leven. Iets wat we als mensen volgens hem ook zouden moeten ambiëren.

Jaco Schilp (LiGHT-UP Collective)

Jaco Schilp & Jan-Willem Campmans lichtkunstenaars – in samenwerking met Sem Schreuder, interaction designer

Light-Up Collective zijn de oprichters van Uncloud, het innovatieve- en interdisciplinaire festival in Utrecht. In hun midden bevindt zich een programmeur die uitblinkt in de Unreal engine (een veel gebruikte game engine): Jaco Schilp. Voor Schemerlicht gaat Jaco Schilp in samenwerking met Jan Willem Campmans en Sem Schreuder een nieuwe lichtinstallatie creëren. De botanische tuin Hortus met haar planten en bomen worden verleid om een relatie aan te gaan met de beweging van het water.

Lumus Instruments

Lichtkunstenaars

Lumus Instruments is een creatieve lichtstudio, met als doel producten ontwerpen die de creatie van duurzame kunst mogelijk maken en stimuleren. Een technologisch bedrijf met een artistieke visie. Voor Schemerlicht Festival gaan Lumus Instruments het onderzoek aan naar de getijden en overstromingen van de Waal. In het werk koppelen ze actuele overstromings datasets met realtime getijde data. Zo vormt het werk een levendig commentaar op de stijging van de zeespiegel en tegelijkertijd een poëtische vertaling van de getijdenwerking van eb en vloed.

Zeno van den Broek

Componist en kunstenaar

Zeno van den Broek is een Nederlandse componist en kunstenaar wiens werken de relaties tussen mensen en een geconstrueerde omgeving onderzoeken en op losse schroeven zetten.

Under the Surface is een nieuw audiovisueel werk dat draait om de onderwateropnames in de Waal, de grote rivier die de stad Nijmegen doorkruist. De installatie maakt de relatie tussen het natuurlijk leven in de rivier en de geluidsoverlast van de scheepvaart tastbaar door in de Hortus een meeslepende digitale omgeving te creëren. Van den Broek wil momenten van verstoring, wrijving en mogelijkheid creëren die ons gevoel van agency activeren en ons uit onze gebruikelijke consumptie van de ruimte halen en aanzetten tot verkenning en directe ervaring. Deze momenten van agency stellen bezoekers in staat om actieve deelnemers te worden van Van den Broeks werk en het, op belangrijke manieren, te voltooien.

 

 

 

Puck van Dijk

Immersief theaterregisseur

Puck van Dijk maakt immersieve voorstellingen op het grensvlak van film en theater, altijd op een bijzondere locatie. Ze zoekt naar manieren om haar publiek volledig onder te dompelen in een verhaal, waarin zij haar publiek meer als een deelnemer van dat verhaal ziet, dan een passieve toeschouwer. Voor Schemerlicht Festival verzorgt Puck het narratief van de wandelroute langs de audiovisuele kunstwerken.

Danny van der Lugt

Componist

Danny van der Lugt ondersteunt lichtkunstenaars Lumus Instruments met geluid bij hun installatie.

Riyan van den Born

socioloog

Riyan is universitair docent Socio-Ecologische interacties en bestudeert mens-natuurrelaties en maatschappelijke aspecten van natuurbehoud en waterbeheer.

Vincent Rang

audiovisueel kunstenaar

Vincent Rang is nieuwsgierig naar natuurlijke patronen die we overal om ons heen zien. Hij observeert, vangt en herschikt deze verschillende dansen van het leven, van windpatronen, waterstromen, bloeiende bloemen, landschappen en rotsformaties om abstracte audiovisuele ervaringen te creëren. De  kijker krijgt genoeg ruimte om hun eigen waarheid en interpretatie in het werk te vinden, en bovenal, om ze te voelen.